Çiçek bakımı ve kasımpatı çiçeğinin bakımı sulaması nasıl olmalı, Kasımpatı çiçeği güneşi sever mi oda içerisinde olur mu, büyür mü bilgileri. Evde çiçek bakımı ve yaz çiçekleri nasıl bakılır nasıl hızlı büyür ve evde salonda ya da odada bulunması gereken çiçekler ile kapalı ortamda olmaması gereken çiçekler.
Kasımpatı çiçeği nasıl bakılır, ne zaman sulanmalı ve ne sıklıkla sulanmalı bilgisi. Evde çiçek bakımı ve salon çiçekleri bakamı. Balkon çiçekleri hangileri ve kasımpatı çiçeğinin özelliği ne kasımpatı çiçekleri ne zaman açar. Kasımpatı bitkisi, Papatyagiller familyasındandır. Sonbaharda çiçek açabilen bu bitki aynı zamanda krizantem çiçeği olarak bilinir. Anavatanı Asya olan kasımpatının bazı türleri Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar uzanan alanda görülebilir. Uzun ömürlü bir ağaç bitkisi olmakla beraber balkonda ve saksıda yetiştirilebilir. Güzel bir kokuya sahip olan kasımpatının klasik türleri yarım metre ile 1 metre arasında boya sahiptir. Küçük çalı tarzında yetişir ve çiçeklendikten sonra tüm dalları kurur. Ancak kök bölgesinde yeniden filizler oluşur.
Kasımpatı Ne Zaman Çiçek Açar?
Kök bölgesinde her bahar yeni birkaç ana gövde uzatan kasımpatı bitkisi yaz aylarında dallanır ve budaklanır. Dal uçlarında çok sayıda tomurcuk oluşan bitkinin yaz sonuna doğru çiçek açtığı bilinir. Elbette bu süreçte kasımpatı bakımı da önemlidir. İlk tomurcukları Ağustos ortasında görülebilir. Genel olarak ise Ekim ve Kasım ayında çiçek açar.
Eksi 30 dereceye kadar kış soğuklarına dayanabilen kasımpatı, don olaylarının uzun sürdüğü yerlerde mutlaka korunmalıdır. Dallarında don olayının yaşanması önemli olmamakla beraber dipleri saman, gübre, kuru yapmak ve toprak karışımı ile korunmaya alınabilir.
Kasımpatı Bakımı Nasıl Olmalı?
Yıllık ve otsu bitki türlerinden olan kasımpatı bakımı oldukça önemlidir. Ülkemizde de yetişebilen bu bitkinin bakım sürecinde aşağıdaki kriterlere dikkat edilmelidir.
İlkbahar aylarında kasımpatılar sökülebilir.
Aşırı filizlenme yaşanmış ise gruplar halinde dikilebilir.
Temmuz ayına kadar sıkça sulanmamalıdır.
Haziran başlarında potasyum içerikli gübre verilmelidir.
Toprak isteği genelde bahçe toprağıdır. Yani aşırı kireçli olmamalıdır.
Çiçeklerin tomurcuklanmasından sonra gübreleme olmamalıdır. Bu durum çiçeklerin zarar görmesine neden olur.
Eğer saksıda yetiştirecek iseniz orta büyüklükteki saksıları tercih edebilirsiniz.
Yıllık olarak toprağı değiştirilmelidir
Yarı gölgelik ya da güneşli alanlarda kasımpatı çok daha güzel gelişmektedir.
Kuruyan kasımpatıların kesilmesi gerekir.
Tohumu Ocak ayından Mart ayına kadar yapılabilir.
Kasımpatı bitkisi tüm gün güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu yüzden günlük minimum 2, maksimum 5 saat güneş ışığı alabilir. Bitkinin toprak ihtiyacı humuslu olarak tercih edilebilir. Kış aylarında bitkinin tüm dalları kurur. Kurumamış dallar ise kış ayı sonunda dipten kesilmelidir. Bu sayede yeni dalların oluşmasına imkan sağlanabilir.
Kasımpatı Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?
Kasımpatı bitkisi genelde ilkbahar başlarında köklerinin ayrılıp farklı yerlere dikilmesiyle çoğaltılır. Aynı durum tohumlar için de geçerlidir. İlk sene yoğun bir kasımpatı bitkisi yetiştirdiyseniz ikinci ya da üçüncü yıl da aynı şekilde çoğaltabilirsiniz. Sonbaharda çiçek açan bu bitkiyi kış sonunda kökten ayırarak çoğaltma uygulamasına dahil edebilirsiniz.
chrysanthemum flowers
Alternatif olarak tek tek ayırma yöntemiyle de seri üretim yapılabilir. Aslında biraz riskli olan bu uygulama serada tercih edilir. Tek tek ayırarak üretim yapmak için toprağın dişli kum olarak kullanılması şarttır. Tohumdan çoğaltmak isteyenler ise tohumlarını Şubat ayı sonlarına doğru 20 derece sıcaklıkta çimlendirilmelidir. Çiçeklenmesi diğer seneye sarkabilen bu bitki için Nisan sonunda tohumları ekmeniz yeterli olacaktır.
Kasımpatı Hastalıkları
Tüm bitki türlerinde olduğu gibi kasımpatı çiçeğinde de bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Parazit ve bitlerden bitkiyi korumak için ilaçlama yapılmalıdır. Ayrıca esintisi olmayan bahçelerde çoğu zaman mantar hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda sabah ve öğle saatleri arasında sulama yapılabilir. Gereksiz sulama yapmak, köklerin çürümesine neden olacağı için toprağın nem kaybetme ve kuruma özelliklerine göre aksiyon alınmalıdır. Ayrıca toprak aşırı killi ise ponza taşı ve dişli kum karıştırdıktan sonra sulama yapılması uygundur.