ABD ile Çin arasındaki ekonomik savaş Türkiye’yi nasıl etkileyecek. ABD dolarının değeri düşecek, gıda fiyatları artacak. Türkiye ise hem ABD ile hem de Çin ile olan ticaretini bu dönemde arttırabilir. ABD-Çin ekonomik savaşından Türkiye akıllı bir dış ekonomik programla karlı çıkabilir. Günümüzde büyük devletler arasında savaşlar tankla topla değil ekonomiyle yapılıyor. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları doruk noktasına çıktı, en somut adımlar atıldı! Çin, ABD’den tarım ürünü almayı durdurdu. Wall Street’te büyük kayıplar yaşandı. Teknoloji hisseleri tepetaklak oldu.
Çin ile ABD arasındaki ekonomik savaş teknoloji devlerinin sonunu getirebilir. dünya yeni bir ekonomik savaşı izliyor. Türkiye ise bu kirli ekonomik savaşı lehine çevirebilir. Tıpkı Rusya ile olduğu gibi Çin ile daha yakın ilişkiler kurulursa ABD geri adım atmak zorunda kalabilir. ABD-Çin savaşında en büyük darbeyi ABD yiyecektir. Çünkü ABD’li çok uluslu şirketlerin kar oranı düşmesi demek ABD’nin ekonomik çıkmaza girmesi anlamına gelebilir.
ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı kızışıyor. Çin Ticaret Bakanlığı, Çin şirketlerinin ABD tarım ürünlerini artık satın almadığını açıkladı. Pekin’in ABD tarım ürünlerine gümrük vergisi uygulama seçeneğini de değerlendirdiğini belirtildi. Ticaret savaşı ABD borsasını da vurdu.
Amerika’nın Sesi’nin derlediği habere göre; ABD Başkanı Donald Trump geçen günlerde Çin’in büyük miktarlarda ABD tarım ürünü satın alma vaadini yerine getirmediği gerekçesiyle 300 milyar dolar tutarındaki Çin ürününe yeni gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunmuştu.
Çin devlet televizyonu CCTV, Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan bir yetkilinin Trump’ın suçlamalarının asılsız olduğunu söylediğini aktarmıştı.
EN FAZLA SOYA FASÜLYESİ ÇİN’E GİDİYOR
Çin’den gelen son adım Washington ve Pekin arasında kızışan ticaret savaşının en son aşaması. Çin ABD’nin en değerli ihracat tarım ürünü olan soya fasülyesini dünyada en çok ithal eden ülke konumunda.
ÇİN AMERİKAN TARIM ÜRÜNLERİ ALIMINI DURDURDU
Çin geçen hafta Trump’ın gümrük vergisi hamlesine yanıtı Pazartesi günü verdi.
Çin Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesine konulan yazılı açıklamada “İlgili Çin şirketleri ABD tarım ürünlerinin alımını askıya aldı” denildi.
Açıklamada Çin’in Amerika’nın verdiği sözleri tutmasını ve ikili işbirliği için de gerekli koşulları oluşturmasını umduğu belirtildi.
Çinli yetkililere göre, Pekin ABD’den 19 Temmuz ve 2 Ağustos tarihleri arasında 130 bin ton soya fasülyesi, 120 bin ton sorgum, 60 bin ton buğday, 40 bin ton domuz eti ve ürünleri, 25 bin ton pamuk ithal etti.
Çin ABD ile ticaret savaşı patlak vermeden önce 2017 yılında ABD’den 32,9 milyon ton soya fasülyesi ithal ediyordu.