BNV yani bilinen açılımıyla Batı Nil Virüsü, Kıbrıs’ın en önemli gündem maddesi oldu. KKTC’de bir kişi BNV nedeniyle öldü. Peki BNV yani Batı Nil Virüsü nedir nasıl tedbir almak gerekiyor ve nasıl bulaşıyor yeniden aranmaya başladı. İstanbul Avcılar’da geçen hafta görülen ve basına yansıyan ‘Batı Nil Virüsü’ KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da can aldı. ‘Batı Nil Virüsü’ nedeniyle tedavi gören 62 yaşındaki Hilmi Bolel dün öğlen saatlerinde hayatını kaybetti. Vatandaşlar tedirgin ve bakanlığa soruyor: Önlemler alınıyor mu?
Sivrisinekten bulaşan Batı Nil Virüsü KKTC’de can aldı bir kişiyi öldürdü. sağlık haberleri ve KKTC son dakika gelişmeleri. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ”Batı Nil virüsü” teşhisi ile Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde tedavi görmekte olan bir hastanın hayatını kaybetmesinin ardından hastanelere başvuru sayısı 13 kişiye ulaştı. Bu kişilerden alınan sonuçlarda 4’nün ”Batı Nil Virüsü” teşhisinin pozitif olduğu ortaya çıkarken ikisinin de sağlık durumunun ciddi olduğu öteki hastaların tahlil sonuçlarının da Türkiye’den gelecek sonuçlar ile belli olacağı öğrenildi. KKTC Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut sivri sinek ısırması ile ortaya çıkan ”Batı Nil Virüsü” hakkında İHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
KKTC Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut, “KKTC’deki hastanelerimize ”ensafalit” beyin iltihabı ve nörolojik tutumlar ile Mağusa bölgesinden 6 vaka geldi. Bu vakaların hepsinin aynı bölgeden gelmiş olması nedeniyle ”Batı Nil Virüsü” olma ihtimali ön tanısıyla kan numuneleri alınarak Hıfzıssıhha’ya gönderildi. Elimize ulaşan sonuçlarda giden 6 numenin 4’ü pozitif. Bu kişilerde ”Batı Nil Virüsü ”hastalığı taşıdığı tespit edildi. Bu sonuçlar elimize gelene kadar vak’alardan bir tanesi iyileşerek taburcu oldu. Maalesef 62 yaşındaki Hilmi Bolel isimli hastamız yoğun bakımda hayatını kaybetti” dedi.
ÖNLEMLER ALINIYOR
SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA TOPLANTI YAPILDI
KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ın önderliğinde “Batı Nil Vürüsü” koordinasyon ekibi kurularak acil olarak alınması gerekenler konusunda Sağlık Bakanlığı’nda toplantı yapıldı. Toplantıya Başbakan Ersin Tatar, Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Akçaba, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adil Özyılkan, Yoğun Bakım Hekimi Dr. Şükrü Onbaşı, Enfeksiyon Uzmanı Dr. Selin Bardak ve bakanlık yetkilileri katıldı. Toplantıda hastalıkla ilgili durum detaylarıyla değerlendirilerek alınan ve alınacak önlemler üzerinde duruldu.
KKTC Başbakanı Tatar, toplantının ardından yaptığı açıklamada, iki bakan ve ilgili birimlerle konuyu ele aldıklarını, bir istişare toplantısı yaptıklarını belirterek “Mesele takibimizdedir. Belediyeler dahil gerekli uyarılar yapıldı” dedi. Tatar, hükumet olarak alınması gereken tedbirler konusunda koordinasyonun sağlandığını, bu konuda hükumetin üzerine düşen görevi eksiksiz olarak yerine getireceğini belirtti.
Pilli, çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülen bu virüsün, KKTC’de ilk kez tespit edildiğini söyledi. Batı Nil Virüsü’nün sivrisineklerle bulaştığını belirten Pilli insandan insana bulaşmasının mümkün olmadığını kaydederek “Damlacık, tükürük, el sıkışması veya öpüşme yoluyla asla bulaşmaz. Hastaların yüzde 80’inin de herhangi bir belirti görülmezken yaklaşık yüzde 20’sinde ise ateş ve yaşamı tehdit etmeyen hafif semptomlar ile giden ve birkaç günde kendiliğinden iyileşen bir hastalık görülür” dedi.
HİLMİ BOLEL HAYATINI KAYBETTİ
BATI NİL VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNABİLİRİZ? NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMIŞTI! TEDBİRLER ALINIYOR MU?
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, İstanbul Avcılar’da 4 kişi de Batı Nil Virüsü tespit edildiğini açıklanmıştı Aynı bölgede 3 şüpheli numunenin daha laboratuvarlara gönderildiği belirtilen açıklamada, hastalığın kontrolüne yönelik olarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde olarak koruma tedbirlerinin alındığı ifade edilmişti.