Çözelti en az iki farklı maddenin karıştırılması ve kimyasal değişimin gözlemleyip sadece fiziksel özelliklerinde görülen değişiklikleri kapsamaktadır. Çözeltilerin içerisinde bulunan çözünen madde bakımından çözücü madde oranı belirli bir doyum noktasına kadar çalışmaktadır. Bu şekilde gerçekleşen süreç içerisinde çözünen maddenin en küçük parçalarına kadar ayrılmasına çözünme denilmektedir.
Diğer bir ifade ile çözücü ve çözelti birlikteliğinde çözünen parçanın bileşenlerine kadar karışmanın devam etmesidir. Peki, çözünme olayı nasıl geçekleşmektedir?
Çözünme olayı belli bir hacimdeki çözücü maddeyle belli bir miktardaki çözünen maddenin bir ortamda birleştirilerek homojen karışımlarının elde dilmesiyle sağlanmaktadır. Buradaki homojen karışımda kastedilen şey ise çözücü madde içerisindeki her yerde eşit oranda çözünen maddenin bulunması anlamındadır. Çözünme olayı aslında enerjinin söz konusu olduğu bir olaydır. Çözünmenin gerçekleşmesinde karşılıklı olarak maddeler enerji alışverişi içerisine girmektedirler.
Çözünme farklı şekillerde görülebilmekte olup, moleküler çözünme herhangi iyon içermemelerinden ötürü elektrik iletkenlikleri olmayan çözünme olayına denilmektedir. Çözünme olayında iyon oluşturan çözeltiler ise elektrik iletkenliği bulunan çözeltilerdir. Çözeltiler çözünmeden sonra içerdikleri iyonları bakımından asidik çözelti, bazik çözelti ve nötr çözelti şeklindedir. Suda çözündüklerinde hidrojeni iyonu bulunduran çözeltilere denilmekte olup, bazik çözelti suda çözüldüklerinde hidroksil iyonu veren çözeltilere denilmektedir. şayet çözelti içerisinde bulunan hidroksil ve hidrojen iyonları bir denge halinde ise o zaman nötr çözelti denilmektedir.