EYT düzenlemesinin tüm ayrıntıları. EYT’li ne zaman emeklilik başvurusu yapabilecek, ilk maaşını ne zaman alacak? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beştepe’de EYT ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından detaylar belli oldu. 5 maddede açıklanan düzenlemenin şartlarında, 1999 öncesi şartları sağlayanların emekli olacağı ve tartışmalara neden olan yaş sınırının olmayacağı belirtildi. EYT düzenlemesinde yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak.
#Emeklilikteyasatakilanlar EYT yol haritası başvuru ve ilk maaş ne zaman? EYT’liye işveren izin verecek mi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca insanın beklediği EYT’ye ilişkin yaptığı açıklamaların ardından düzenlemenin detayları belli oldu. Yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı EYT’de yaş sınırının olmayacağı belirtildi.
Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl hizmet şartı ve 5000 prim gün sayısının tamamlanması da koşullar arasında yer alıyor.
İşte emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak EYT düzenlemesinde 5 madde:
– 8 Eylül 1999 öncesi şartları sağlayanlar emekli olacak
– EYT yaş sınırı yok
– 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak
– SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
– Emekli olup çalışanlar için prim teşviki verilecek
ERDOĞAN’DAN EYT TWEETİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan EYT açıklamasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Erdoğan, “Yaş şartı aranmadan yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımızın daha emekli olma hakkına kavuşmasını sağlayan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenleme ülkemize, milletimize, hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olsun.” dedi.
DÜZENLEMEYİ BEKLEYEN 5,7 MİLYON EYT’Lİ VAR
Daha önce yaklaşık 4 milyon kişiyi kapsadığı belirtilen EYT düzenlemesinde kapsam genişledi. Yeni başvurular ve verilerin toplanarak elektronik ortama taşınması sonrası EYT yasasının 5,7 milyon kişiyi kapsayacağı açıklandı.
EYT’de yaş şartı kaldırıldı. Bugün itibarıyla prim ve sigortalılık süresini tamamlamış 2 milyon 250 bin kişi bulunuyor. Daha açık ifade ile eğer EYT düzenlemesi içerisinde yaş sınırı olmadığı için yasa çıktığı ilk anda emeklilik hakkı elde edecek kişi sayısı bu olacak.
OCAKTA EMEKLİLİK İŞLEMLERİ BAŞLAR
Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan ve emeklilik hakkını kazanacak olan 2 milyon 250 bin kişi ilk etapta Ocak ayında yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber emeklilik işlemlerini başlatacak.
Sigortalılık süresi ve prim şartları tamam olmayanlar bu şartları tamamladıklarında EYT yasasından yararlanacak. Eğer Ocak ayında emeklilik başvurusu yapılırsa ilk maaş hesaplama işlemleri de 1 Şubat itibarıyla olacak.
Örneğin işlemler Nisan ayında biterse; başvuru tarihini takip eden aydan itibaren bütün maaşlar emeklinin hesabına topluca yatacak.
EYT’LİLER EMEKLİ MAAŞI İÇİN BANKA SEÇİMİ YAPACAK
EYT düzenlemesi ilk emeklilik hakkı elde eden vatandaşlar ilk ödemelerini alacakları banka ve şubesini e-Devlet’ten veya emeklilik işlemleri sırasında SGK’da seçebilecek. Böylece EYT’linin emekli maaşı tercih ettiği bankaya yatırılacak.
emekliler de zam için sokakta
Birleşik Emekliler Sendikası’na üye olan emekliler, maaşlara yönelik yapılan artışların TÜİK verilerine göre değil, 20 yıl önceki alım gücüne göre belirlenmesi için İstanbul’da eylem yaptı. “Elimize geçmesi gereken en düşük emekli aylığı 11 bin 500 TL olmalı” diyen Sendika Başkanı Mahmut Şengül, “Maaş artışlarımızın, TÜİK’in verilerine göre değil, 20 yıl önceki emeklinin alım gücüne göre verilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.
Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, İstanbul’un Kartal ilçesindeki meydanda bir araya gelerek 2023’te geçerli olması beklenen maaş zammına yönelik taleplerini dile getirerek protesto yaptı.
Sendika Başkanı Mahmut Şengül, emekliliğin devlete yük değil, bedeli peşin ödenmiş bir hak olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
“TÜİK’İN AÇIKLAYACAĞI RAKAMLAR PAZARI YANSITMIYOR”
“Hepinizin bildiği gibi, 3 Ocak’ta TÜİK enflasyon verilerini açıklayacak ve buna göre emekli maaş artışları belirlenecek. Hepimiz biliyoruz ki TÜİK’in açıklayacağı rakamlar, bizlerin çarşı, pazar alışveriş rakamlarını yansıtmadığı gibi, bizlerin hissettiği yüksek enflasyon verilerinin çok altında. Bizler, emekli maaş artışlarımızın, TÜİK’in verilerine göre değil, 20 yıl önceki emeklinin alım gücüne göre verilmesini talep ediyoruz.
“20 YILDA BİZDEN ALINANIN GERİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
20 yıl önce en düşük emekli aylığı, asgari ücretin yüzde 35 fazlasıydı. Bu da şu anlama geliyor: Asgari ücret 8 bin 506. Bunun yüzde 35 fazlası, 3 bin lira ediyor. Topladığımızda, bugün elimize geçmesi gereken en düşük emekli aylığı 11 bin 500 TL olmalı. Bizler, yeni bir şey değil, 20 yılda bizden alınanın geri verilmesini talep ediyoruz.
“BAYRAM İKRANMİYESİ ASGARİ ÜCRETE YÜKSELTİLSİN”
Bayramlarda verilen bin 100 TL’nin asgari ücrete yükseltilmesini, kışın her ay bin TL yakacak yardımı yapılmasını ve sağlıkta emekliden katkı payının kaldırılmasını talep ediyoruz. Emeklilik, devlete yük değil, bedeli peşin ödenmiş bir haktır. Amasız, fakatsız, lakinsiz insanca yaşam ücreti istiyoruz.”