MR’a kimler giremez kimler MR çektiremez sorusu. Rize’den okurumuz yasemin T. (26 yaşında 4 aylık hamile) sormuş ve hastanede hamilelerin MR çektirip çektiremeyeceğini özelikle öğrenmek istemiş. Gözünüzden sakındığınız bebeğiniz için doğum haftalarını bir bir sayarken bazen kendi sağlınız için yapmanız gereken bir takım şeyleri görmezden gelmeye çalışırsınız. Bebeğiniz için o kadar endişelenirsiniz ki ona zarar gelmesinden çok korkarsınız. Tüm anne ve babalar yaşanan hamileliklerde kendi sağlığından vazgeçer. Önceliği her zaman doğacak bebeği olur. Hatta birçok tetkiki yapmaktan da korkarlar. Bu tetkiklerden biri de MR işlemidir. Hamilelikte MR ile ilgili merak edilenleri derledik. İşte gebelik döneminde doktorunuz sizden MR isterse bilmeniz gerekenler.
Sağlık ve yaşam ayrılmaz ikili. hele de hamile bir kadın. dünyaya yeni bir birey getirme anları. peki hamile kadınlar MR çektirmek zorunda kalırsa ne yapmalılar. Şöyle soralım hamileler MR’a girebilir mi, riskli mi bebek için doktor ve uzmanlar bu konuda ne tavsiye ediyor hangi sağlık haberleri bu konuya ışık tutuyor. Unutulmaması gereken en önemli şey önce kendi sağlığımızı düşünmek olacaktır çünkü sağlıksız bir anne adayı bebeğinin doğumundan sonra ona vereceği kısıtlı imkanlara sahip olacaktır. MR en etkileyici görüntüyü sağlayan yöntemlerdendir. MR’ın en önemli avantajlarından biri MR sonrası vücutta bir ağrı ile karşılaşmamak ve MR sırasında alerjik reaksiyon gösteren herhangi bir ilaç kullanımının zorunlu olmamasıdır. Anne adayları hamilelik sürecinde alışveriş merkezlerine girerken bile radyasyon yayacağından dolayı diğer kapıdan girmeyi tercih ederler. Her daim elimizin altında olan cep telefonu bile gece odamızdan çıkarmaya başlarız.
GECELİKTE MR ÇEKİLİR Mİ?
Hamilelik zorlu ve detaylı bir süreçtir. Bu süreçte doktor kontrolleri hayati önem taşımaktadır. Hamilelik sürecinde bazı hastalıklara yakalanabiliriz ve bunun saptanması adına mr çekilmesi gerebilir. Aynı zamanda bu annenin karnındaki bebeği de ilgilendiren bir sağlık sorunu olabilir. Örneğin, anne adayının safra kesesinde iltihaplanma ve taş oluşumu hem annenin hem bebeğin sağlığını riske atmamak adına MR çekilip tanı konulması gerekebilir. Doktorun önerdiği bilgiler ve ön hazırlıklar doğrultusunda gebe annenin MR çekilmesi herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak yine de MR radyasyon yaymadığından dolayı ve teşhis konusunda iyi sonuçlar verdiği için güvenilir bir yol olacaktır.
HAMİLELİKTE MR ÇEKTRİRKEN İLK ÜÇ AYA DİKKAT
MR hamileliği n ilk üç ayında mutlak bir gereklilik olmadığı sürece önerilmemektedir. Bu konuda yapılan çalışmalara göre ilk üç ay MR çekilmekte bir sakınca görülmese de doktorlar bu dönemin kritik bir dönem olduğunu ve yapılacak tetkikin daha sonraya atılmasını öneriyor. Bebeğin sağlığını ilgilendiren herhangi bir sorun olduğunda ultrasonografi yetersiz kalabiliyor. Bu durumda bebeğin beyin, karın içi organları, omirilik olmak üzere MR ile daha iyi bir tetkik olacağı savunulmaktadır.