İlhan Koman yaşamı, eserleri ve Avrupa’da tanınan Türk heykeltraşlar. İlhan koman Google Doodle oldu. İlhan koman hangi eserlerin sahibi, hangi rölyefleri ve heykelleri yaptı nerede bilgisi. İnternetin en büyük arama motoru Google, dünyaca ünlü Türk heykeltıraş İlhan Koman’ın 98’inci doğum günü anısına bir doodle hazırladı.
Heykeltraş İlhan koman aslen nereli, yaşı ve kimdiri bugün çok arandı. Bilim ve sanatı bir araya getiren eserleriyle sanat dünyasında kendine özgü bir konum edinen ve bu özelliğinden ötürü Türk Da Vinci’si olarak anılan İlhan Koman kimdir?
İLHAN KOMAN HEYKELLERİ VE ESERLERİ
Avrupa’da tanınan, hayatının büyük bir kısmını ve son dönemlerini İsveç’te geçiren İlhan Koman, 17 Haziran 1921’de Edirne’de doğdu. Çocukluğu Edirne’de geçen sanatçı 1941’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. Hocalarının tavsiyesi üzerine heykel bölümüne geçen sanatçı Rudolf Belling’in öğrencisi olarak 1945’te okulunu birincilikle bitirdi.facebook
İnternetin en büyük arama motoru Google, dünyaca ünlü Türk heykeltıraş İlhan Koman’ın 98’inci doğum günü anısına bir doodle hazırladı.
Bilim ve sanatı bir araya getiren eserleriyle sanat dünyasında kendine özgü bir konum edinen ve bu özelliğinden ötürü Türk Da Vinci’si olarak anılan İlhan Koman kimdir?
Avrupa’da tanınan, hayatının büyük bir kısmını ve son dönemlerini İsveç’te geçiren İlhan Koman, 17 Haziran 1921’de Edirne’de doğdu. Çocukluğu Edirne’de geçen sanatçı 1941’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’ne girdi. Hocalarının tavsiyesi üzerine heykel bölümüne geçen sanatçı Rudolf Belling’in öğrencisi olarak 1945’te okulunu birincilikle bitirdi.
Güzel hikayesi olan insanların bıraktığı izler de güzel oluyor. İlhan Koman’ a saygıyla…
İlhan Koman, Akdeniz Heykeli. Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı sınavı kazanarak devlet bursu ile Paris’e gönderilen Koman, 1947-50 arasında Fransa’da Academie Julian ve l’Ecole du Louvre’da çalışmalar yaptı. Louvre Müzesi’ndeki çalışmaları sırasında özellikle Mezopotamya ve Mısır sanatından etkilendi.
Türkiye’ye döndükten sonra 1958’e kadar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde görev yaptı. Kurduğu Türk Grup Espas ile resim, heykel ve mimarlık sanatlarını birleştirerek eserler verdi.
1958 yılında, Brüksel’de tanıştığı mimar Ralph Erskine’in daveti üzerine mimari tasarımları için form araştırmaları yapmak üzere İsveç’e gitti. 1959’da İsveç’e yerleşti. 1965 yılında Hulda adlı 1905 yapımı bir yelkenliyi satın alarak içinde yaşamak ve çalışmak üzere restore ettirdi. 1986’da ölümüne kadar bu tekneyi ev ve atölye olarak kullandı.
Koman, 1986’da 65 yaşında İsveç’in başkenti Stokholm’de hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine cesedi yakılarak külleri yaşamının büyük bir bölümünü üzerinde geçirdiği Baltık Denizi’ne atıldı.
Dünyanın en eski kuru yük teknelerinden olan Koman’ın ev ve atölye olarak kullandığı 116 yaşındaki Hulda, İlhan Koman’ın oğlu Prof. Dr. Ahmet Koman tarafından sanatçının ölümü sonrası Bodrum’a getirildi.
Çoğunluğu Stokholm’da olmak üzere 20 şehrin sokak ve meydanlarında İlhan Koman’a ait heykeller bulunuyor. Stokholm’da Mimarlık Yüksek Okulu önünde “Leonardo’ya Selam” heykeli, sanatçının beğenilen eserlerindendir. Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürlüğü binasının önünde bulunan Akdeniz Heykeli sanatçının Türkiye’de en çok bilinen eseridir.