İsrail, ateşkesi onayladı. Ateşkes anlaşması iki tarafça Doha’da imzalandı.Netanyahu’nun ofisi, Hamas ile rehin takası ve ateşkesi kapsayan anlaşmayı kabul ettiğini tekrar duyurdu, ancak siyasi kriz nedeniyle ateşkesin başlangıcı ertelendi. Trump ise ateşkesin göreve başlamadan önce yapılması gerektiğini belirtti ve anlaşmayı mümkün kılanın ABD’nin müdahalesi olduğunu söyledi.
Netanyahu başkanlığındaki İsrail savaş kabinesi Hamas ile olan ateşkesi kabul etti. Ancak barbar İsrail’in saldırıları hala sürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamaya göre, Hamas ile ateşkes ve rehin takasını öngören anlaşma, İsrail’i sallayan bir siyasi krizden sonra sağlandı. Güvenlik Kabinesi’nin onayından sonra İsrail parlamentosu, bugün toplanarak ateşkesi ve rehin takasını oylayacak.
Bu esnada Netanyahu, anlaşmanın Katar’ın Doha şehrinde, İsrail temsilcileri tarafından resmen imzalandığını doğruladı. Ancak anlaşmanın Cumartesi gününe kadar resmen onaylanmayacağını belirtti.
Hamas sözcüsü ise, açıklamasında “İsrail’in anlaşmanın maddeleriyle ilgili engel çıkardığını, ancak engelin kalktığı” açıklamasını yaptı.
3 SAAT SÜRDÜ
İsrail Güvenlik Kabinesi, yaklaşık 3 saat süren bir toplantıdan sonra ateşkes anlaşmasını onayladı. Bu akşam parlamento, ateşkes ve rehine takası anlaşmasına son onayı vermek için toplanacak.
İsrail Başbakanlık Ofisi’ne göre, parlamentonun da onayıyla ilk 33 rehinenin takası Pazar günü gerçekleşecek. Yetkililer, “Anlaşmanın onaylanması durumunda, rehinelerin serbest bırakılması planlandığı gibi Pazar günü başlayacaktır” ifadelerini kullandı. Süreçle ilgili detaylar kamuoyuyla paylaşılmazken, açıklamada operasyonun belirlenen çerçevede ilerleyeceği vurgulandı. İsrail tarafı, “Planın başarıyla uygulanması, tüm tarafların iş birliğine bağlıdır” açıklamasını yaparken, konuya ilişkin başka bir bilgi vermekten kaçındı.
REHİNE TAKASI PAZAR GÜNÜ
Serbest bırakılacak 33 rehinenin bir kısmının canlı, bir kısmının ise ölü olduğu aktarılıyor. Hamas, rehinelerin isimlerinin bulunduğu bir liste yayınladı. Buna karşılık olarak İsrail ise 100’e yakın Filistinli mahkumu serbest bırakacak.
İsrailli sağcılar, bu anlaşma büyük bir hezimet olarak yorumluyor. İsrail’in savaş hedefleri olan “Hamas’ın askeri ve siyasi olarak tamamıyla yok edilmesi” şartının gerçekleşmediği ve sağcılar tarafından “Judea ve Samaria” olarak anılan Gazze ve Batı Şeria’nın ilhakı imkansız hale geldi.
Ancak bu ateşkes, barış anlamına gelmiyor. bir buçuk ay sürecek ateşkes boyunca taraflar kalıcı bir barışa doğru hareket edecek, ancak bu barışın garantisi değil. Ateşkes anlaşmasının imzalanması boyunca İsrail, Gazze’de 80’den fazla Filistinliyi öldürdü. Barışın tesisi için ABD başta olmak üzere arabulucuların devrede olması büyük önem taşıyor