Kanal İstanbul’un geçeceği son güzergah ve ayrıntıları belli oldu. Kanal İstanbul Küçükçekmece gölünden geçiyor. Kanal İstanbul Projesi’nin güzergahı belli oldu. Açıklamayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptı. Buna göre proje Küçükçekmece – Sazlıdere – Durusu koridorundan geçecek.
Kanal İstanbul maliyeti ve biteceği tarih ile Kanal İstanbul güzergahı belli oldu. Küçükçekmece’den Kanal İstanbul’un geçeceği bölüm ve o bölgedeki arsa ve tarlalar değerleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de açıklanan ve kamuoyunda “çılgın proje” olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin detaylar belli oldu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili açıklama geldi.
Gelinen son durumu aktaran Bakan Arslan, projenin güzergahını açıkladı.
Buna göre, 5 farklı güzergah üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 4. alternatif olarak düşünülen Küçükçekmece – Sazlıdere – Durusu koridoru Kanal İstanbul Projesi’nin Karadeniz’den Marmara Denizi’ne bağlantısı olarak tespit edildi.
Bakan Arslan şunları söyledi:
“Bu projedeki amacımız; Boğaziçi üzerindeki gemi trafiğinden kaynaklı yükü azaltmak, tehlikeli madde taşıyan gemilerden kaynaklı riskleri azaltmak, su yolu güzergahında kentsel dönüşüm de yaparak modern yaşam alanı sağlamaktı. Ayrıca, İstanbul’da su yolu taşımasından kaynaklı ülkemizin hem konumunu hem de cazibesini artırmaktı.
Tüm çalışmalar değerlendirildi, deprem ve tsunami risk değerlendirmeleri yapıldı. Jeolojik etütlerin entegre olacağı çalışmalar tamamlandı. İTÜ, Boğaziçi, ODTÜ ve Gazi üniversitelerinden destek alındı. Uluslararası uzmanlardan destek aldık ve bu destekler sürüyor. 35 kurum – kuruluşun çalışmalarıyla çevresel koşular, maden alanları, yer altı ve yer üstü su kaynakları, toprak kaynakları gibi etkenler çerçevesinde yapılabilirlik dikkate alındı.
5 farklı alternatif üzerinde yapılan tüm çalışmalar sonunda, 4. alternatifte karar kılındı. Kanal İstanbul Projesi, Küçükçekmece Gölü’nden girecek ve Sazlısu Barajı’nın oradan Terkos Barajı’nın doğusundan Karedeniz’e çıkmış olacak. Güzergahımız yaklaşık 45 km.
Çalışmaları yaparken Terkos Gölü su havzasıyla etkileşimi olamaması adına kritik sınırdan doğu istikametine yaklaşık 500 km uzaklaştırıldı. Baklalı ve Dursunköy yerleşkelerinin kanal havası altında kalmaması adına bu yol izlendi ve bölge sakinlerinin olumsuz etkilenmemesi sağlandı.