Ana Sayfa / Genel / Kim kurban kesemez, kurban şartları

Kim kurban kesemez, kurban şartları

Borcum var kurban kesebilir miyim sorusu. kimler kurban kesemez? kurban kesmenin şartları neler. Kurban vaciptir kimler kesmeli kimler kesmemeli bilgisi. Kredi kartı borcu olan kurban kesebilir mi, kredi kartı ile kurban olur mu sorusu. bankadan kredi çekerek kurban kesmek caiz mi, kurbanın şartları neler tüm bilgileri. 

Kimler urban kesemez, kurban kesmenin şartları neler bilgisi. vacip olan kurban için hangi şartlar oluşmalı, borcu olan kurban esmeli mi? Kurban banka kredisi ile kesilebilir mi, kurbanlık kredi kartı ile alınabilir mi caiz mi bilgileri.

Kurban bayramı yaklaşmış ve vatandaşlar artık son hazırlıklarını yaparken, kurban kesimine yönelik önemli husus ve kurallar bulunmaktadır. Bunlardan birisi ise kurban kimler kesemez? Sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her Müslüman ibadet gereği kurban kesmek istemektedir. Ancak bazı durumlar kapsamında söz konusu bu kişi kurban kesemez veya kesme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu noktada farklı görüş ve cevaplar bulunsa da, Hanefi mezhebine göre servet kiminse kurban borcu da o kişinindir. Eğer aile içinde kimin şahsına bir para var ise onun kurban kesmesi gerekmektedir.

Kimler kurban kesemez?
Dinen zengin sayılan kişiler kurban kesmelidir. Kurban kesmek bu noktada dinen zengin sayılan Müslümanlara vaciptir. Kurban için dini zenginlik ise şu şekilde belirtilmektedir. Zaruri ihtiyaçlardan fazla olarak elinde 85 gram altın yada bunun değerinde para ve mal bulunan kimseler zengin sayılmaktadır. Zekatta olduğu gibi kurban için üzerinden bir yıl geçmesi şart değildir. Diğer yandan kişinin koyun, keçi ve sığır gibi hayvanları ile ticaret malları da zenginlik miktarınca hesaba dahil edilmelidir.

Ayrıca oturduğu evden başka bir gayrimenkulü olan insan, kira geliriyle aylık ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra elinde nisap miktarı hesabına göre bir meblağ var ise onunu da kesmesi vaciptir. Merak edilen borç para ile kurban kesimi sorusunda ise borç para alınarak kurban kesilemeyeceği kesin bir dille belirtilmiştir. Ayrıca zengin olmayıp ancak bir kurbanlık alacak kadar parası olan kimseler, kurban alarak keser ve etini ailesi ile beraber yiyebilir. Yine sevabı olacaktır. Kurban şartları arasında sağlık aranmaz. Bu kapsamda hasta olup, sağlıklı olmayan kimse için yine kurban kesmek vaciptir. Ancak kurban kesecek olan kişi şu niyeti edebilir.

“Ya Rabbi, aslında bize ihsan ettiğin bu kadar nimetin karşılığında kendimi sana kurban etmem gerekirdi, yalnız sen insan kurban edilmesini haram kıldın. Benim yerime bu hayvanı kesiyorum.”
Kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için gerekli mali imkanlar nelerdir?
Kurban ibadetiyle yükümlü olabilmek için belli bir malî imkâna sahip olmak gerekir ki, bunun ölçüsü de kişinin temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- 80.18 gram altına ya da bunun değerinde para veya mala sahip olmasıdır.

Borcu olan kişinin kurban kesmesi gerekir mi?
Kişinin malı olmakla birlikte borcu da olsa ve borcu ile asli ihtiyaçları çıktıktan sonra nisap miktarı malı kalsa o kişi kurban keser. Fakat temel ihtiyaçları ve borçları için ayıracağı para haricinde bu kadar bir mala sahip olmayan kişinin kurban kesmesi gerekmez.

Kurban kimlere vaciptir?
Kurban, zorunlu ihtiyaçları ve borçları dışında belirli (nisap) miktarda mala sahip olan kişiye vaciptir.

Hz. Peygamber (s.a.s.) imkân bulduğu halde kurban kesmeyenlerle ilgili ağır ifadeler taşıyan hadisiyle (İbn Mâce, Edâhî, 2), bir taraftan kurban ibadetinin imkân bulmaya, güç yetirmeye bağlı olduğunu ifade ederken, bir yandan da güç yetirenin kurban kesmesinin gerektiğine işaret etmektedir.

İlginizi Çekebilir

Bilinen en eski şehirler

Günümüzde hala insanların yaşadığı tarihin en eski şehirler listesi. dünyanın en eski şehrive son durumu. …

Sınırsız Hosting