Kolonya alırken nelere dikkat etmeli, en sağlıklı kolonya çeşidi hangisi ve renkli kolonya zararlı mı ustaları anlattı. Güzel kokmak, misafirlerinize kolonya ikram etmek her zaman adettendir.
Renkli kolonya zararlı mı, kolonyanın renklisi alınır mı işin ehli insanlar anlattı. Seağlık için en faydalısı sade kolonya. Sivas’ta 40 yılı aşkındır kolonya üretimi yapan Reşat Ateş, bayram öncesi bazı uyarlarda bulunarak, doğal olmayan yöntemlerle renklendirilen kolonyaların zararlı olabileceğini söyledi ve bunlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
KOLONYA NEDİR HAMMADDESİ NE NASIL YAPILIR?
Kışça kolonya; su, etil alkol, çiçek veya başka bir esansı içeren maddelerin karıştırılması ile ortaya çıkan hoş bir kokuya sahip bir tür parfüm olarak tanımlanmaktadır. Kolonya ilk olarak 1709 Almanya’nın Köln şehrinde üretilmiştir. Kolonyalar alkolsüz de olabilmektedir. Lakin dezenfektan özelliğine sahip kolonyalar alkollü olanlardır.
KOLONYA NASIL YAPILIR?
Evde kolonya yapımı aslında oldukça kolaydır. Genellikle ülkemizde limon kolonyası tercih edilmektedir. Bu nedenle burada limon kolonyasının nasıl yapılacağından bahsedilecektir. Limon kolonyası yapmak için bazı malzemeler gereklidir. Kolonya yapmak için gerekli malzemeler şunlardır;
- 800ml etil alkol,
- 185 ml saf yani damıtılmış su,
- 15 ml limon esansı,
- Kolonya süzme kağıdı veya bezi,
- Cam şişe,
- Kolonyayı koyacak bir şişe
Limon kolonyası yapmak için öncelikle etil alkol ile saf suyu bir cam şişe içerisinde karıştırmak gerekmektedir. Burada önemli nokta etil alkol kullanılmasıdır. Zira ucuz olduğu için metil alkol kullanılması durumunda kişide körlük ve hatta fazla kullanım durumunda ölüm dahi meydana gelebilmektedir, bu nedenle metil alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca etil alkol oldukça yanıcı bir maddedir. Bu nedenle etil alkolü kullanırken oldukça dikkatli olunmalıdır.
Etil alkol ile saf suyu bir şişe içinde çalkalamak ve iyice karıştıklarına emin olmak gerekmektedir. Daha sonra ise limon esansı bu karışıma eklenecektir. Limon esansı eklendikten sonra bu karışım iyice çalkalanmalıdır. Tüm maddelerin birbirine iyice karıştığına emin olunmalıdır.
Kolonya satışları patlarken, Sivas’ta 40 yılı aşkın bir süredir kolonya üretimi yapan Reşat Ateş, kolonya alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. Ateş, renkli, kutusuz ve firma bilgileri bulunmayan kolonyalardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Reşat Ateş, “Bizim halkımız genelde kolonyayı bayramdan bayrama alıyor ama pandemiden sonra kolonyanın sürekli kullanılması gerektiğini gördük. Kolonya alırken öncelikle ambalajlı olmasına, dışarda ve açıkta satılmaması, yapan firmanın bilgilerinin üzerinde yazılı olmasına dikkat edilmesi lazım. Kolonyalardaki derece olayı sadece sertliği gösterir. 60-70-80 derece kolonyalar vardır, 70-80 derecedeki kolonyalar dezenfektede yeterli 60 derce olan kolonyada sadece koku amaçlı kullanılır” diye konuştu.
‘HİÇBİR KOLONYA RENKLİ OLMAZ’
Ateş, vatandaşların şeffaf kolonya almaları konusunda uyararak, “Kolonya bayramların vazgeçilmez bir ürünü. Bayramda kolonya ve şeker olmazsa olmazı ama pandemiden sonra kolonyanın farklı kullanım alanlarını da gördük. Vatandaşlar genelde kolonyayı limon ve tütün olarak biliyor ama kolonyanın çok çeşitli kokulardan yapıldığı da halkımız yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Bizim vatandaşlara tavsiyemiz, belirli yerlerden belirli markalardan kolonyalarını almalarını ve kesinlikle renksiz olması. Renkli kolonya sadece göze hoş görünmesi için boyama yapılıyor. Hiçbir kolonya renkli olmaz, kolonyanın saf hali şeffaftır. Vatandaşlar son güne kaldıklarında istedikleri kokuyu, ürünü bulamayabiliyorlar. Biz 22 farklı kokuda dolum yapıyoruz. Bayramda baya sıkışma olduğu için biz önceden paketleme yapıp dolum ürünlerinde azaltma yaptık ve o sıkışmayı öneldik” ifadelerini kullandı.