Orta ev alma dönemi başladı. Bir kaç kişi bir araya gelerek konut alıp sonra karlı bir şekilde satıyor. Ortak ev alımı nasıl yapılıyor kim ne kadar pay alıyor. Konut fiyatlarının yükselmesiyle birlikte yatırımcılar kurbana girer gibi ortak eve girdi. Peşinat ve taksitleri tek başına karşılayamayan 2-3 kişi bir araya gelip ortak konut alarak, uygun zamanda satıp karı paylaşıyor. Uzmanlar, son bir yılda bu sitemin ciddi şekilde arttığını söyledi.
Yatırımcılar ortak ev alarak kar sağlıyor. 3-5 kişi paralarını birleştirip ev alıyor sonra da karlı bir şekilde satarak büyük servet sahibi olabiliyor. Ortak ev tıpkı kurbanda ortak danaya girme gibi.
ürkiye’de ev sahibi olmak artık hayal oldu. Yüksek enflasyon ve yükselen fiyatlar nedeniyle artık bireysel olarak ev alınmaz hale geldi. Daire fiyatlarının ve kredi faizlerinin tavan yapmasıyla beraber, birçok kişi yeni bir çözüm buldu. ‘Ortak ev almak’. Bir araya gelen 2 ya da 3 kişi, bir daire satın alarak hem peşinatı hem taksitleri paylaşıyor. Bazıları evi kiraya verip gelirini bölüşüyor, bazılarıysa prim yapınca satarak kar elde etmiş oldu.
SATIŞLAR ARTTI
Show haberin haberine göre 2025’e hızlı giriş yapan gayrimenkul piyasası, yılın ilk üç ayında 694 bin 628 satışı gerçekleşti. Uzmanlar, bu ivmenin yılın geri kalanında da süreceğini öngörüyor.
YENİ MODEL: ‘ORTAK EV’
Yaşanan ekonomik krizin etkisiyle vatandaşlar kurbana girer gibi eve girdi : “Şu anda tek başına ev almak neredeyse imkânsız. 2-3 arkadaş bir araya gelirsek neden olmasın?” “Kurbana girer gibi… 5 kişi birleşip bir ev alınabilir.”
Özellikle yüksek faiz oranları nedeniyle bireysel krediyle ev almak zorlaşınca, ortaklık sistemi daha cazip hale geldi. Peşinatlar ve aylık ödemeler bölüşülerek yük hafifletiliyor.
KİMLER TERCİH EDİYOR?
İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Komite Başkanı Hakan Akdoğan’a göre bu model yeni değil ama talep son bir yılda ciddi şekilde arttı. Özellikle beyaz yakalı çalışanlar, tamamlanmamış kampanyalı projeleri ya da ikinci el konutları bu yöntemle almayı tercih ediyor. Akdoğan, “Kiralardaki zam sınırının kalkması da konut yatırımını yeniden cazip hale getirdi. 15 yılda kendini amorti eden daireler var, bu evler ‘beni al’ diyor” ifadelerini kullandı.
Karlı gibi görünen ortak ev yatırımlarında en önemli uyarı ise sözleşmenin olmasından yana: “Ortaklıklar güzel ama anlaşmazlık durumunda mağduriyet yaşanabiliyor. Mutlaka noter onaylı sözleşmeyle yola çıkılmalı.”