Deniz atı Türkiye’de nesli tükenmekte olan hayvanlardan deniz canlılarından biridir. Balık türleri içerinde en ilginç yaratıklar olan denizatının üreyebilen tek erkek cinsi olduğunu biliyor muydunuz?
Türkiye’de deniz atı nesli tükenmekte olan canlılardan biridir. Denizatı, yüzgeç ve solungaçları ile sualtı canlıları içinde tam bir balık olarak kabul görmektedir. 16 mm ile 35 cm arasında değişik boyutlarda türleri bulunan denizatının kafası ata, burnu hortuma benzer. Denizatının vücudu kemik plakalarla kaplıdır. Öne kıvrılan kavrayıcı kuyruğu ve yüzgeçleriyle diğer balıklar arasında hemen dikkat çekse de bazı denizatı türleri kısmen saydamdır, bu yüzden bazıları görülmeyebilir.
Eş değiştirmeyen denizatı erkeği, dişisi ile birlikte üreme öncesi saatler boyunca dans eder. Estetik fiziksel görünümü ile olduğu kadar üreme şekli ile de dikkatleri toplayan denizatı türleri arasında erkek olan üreme görevini üstlenmiştir. İşin ilginç yanı diğer canlılarda olduğu gibi dişi denizatı hamile kalmaz. Çiftleşme gerçekleştikten sonra yumurtalar, bir tüp yardımıyla dişinin vücudundan erkeğe aktarılır. Böylece erkek denizatı, doğuma kadar yavrusunu taşıma görevi üstlenir. Erkek denizatı, gövdesini büküp yavruyu kuluçka kesesinden dışarı atarak doğumu gerçekleştirir. Bir denizatı yavrusu, yaklaşık olarak 7-11 mm boylarında doğar.
Denizatı geleneksel Çin şifalı bitki biliminde kullanılmakta olup, her yıl 20 milyon denizatı bu amaçla avlanıp satılmaktadır. Ancak denizatı neslinin varlığı dünyada ve ülkemizdeki varlığı son yıllardaki aşırı avlanmalar sebebi ile tehlikeye girmiştir. Bu nedenle de denizatının uluslararası alım ve satımı 2004 yılından beri kontrol altında tutulmaktadır.