Türkiye’nin ay çiçeği stoğu ne kadar yeter, ne kadar var sorusu. Türkiye’nin 4 aylık ayçiçeği stoğu kalmış bakan açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye’nin bugün üretimi durdursa dahi Temmuz ayına yetecek kadar ayçiçek yağı var” açıklamasını yaptı.
Bakan nebati, türkiye’deki ayçiçeği stoğunu açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Türkiye’nin bugün üretimi durdursa dahi Temmuz ayına yetecek kadar ayçiçek yağı var” açıklamasını yaptı.
TÜRKİYE’NİN YAĞ STOKU YETERLİ
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması ödül töreninde konuşuyor.
Nebati’nin konuşmasının satırbaşları şöyle:“Tedarik zincirlerindeki sorunlar ile küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki artışlar enflasyonun dünya çapında yükselmesine neden olmuştur. Artık dünyanın en önemli sorunu enflasyondur.
Gelişmiş ülkelerde son 30-40 yılda görülmeyen enflasyon oranlarına ulaşıldı. Bu yükselişin ülkemize de yansıması kaçınılmaz. Döviz kurlarındaki dalgalanmanın da etkisiyle enflasyon oranlarımızda artışlar meydana geldi. Son dönemde ise Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilime bağlı olarak enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki artış hızlanmıştır. Bugün itibariyle, emtia, gıda, petrol fiyatlarının her kaleminde çok ciddi artışlar söz konusu.
Fiyat istikrarının korunması sadece halkımızın refahının korunması açısından değil, sürdürülebilir büyümenin sağlanması açısından da artık kritik bir öneme sahiptir. Bu çerçevede fiyat istikrarının sağlanması birinci önceliklerimizden birisidir.
Dünyadaki gıda fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı yalan yanlış haberlerle, yağ kuyruklarıyla ilgili haberler, yağ stoku bitmiştir gidip alın diyenler bu ülkeye ihanet ediyor. Hiçbir şey yapmasak temmuz ayına yetecek kadar stok var. Türkiye bir tarım ülkesidir. Sanki kuyruk varmış gibi, sonradan üretilmiş fotoğraflarla ihanete varan söylemlerle destekleyenlerle bir iletişimimiz olacak.
20 Aralık öncesi döviz kurlarından ciddi zarar gören bireyseller şunu bilin, şu anda sizi yönlendirmeye gayret edenler ülkenin çıkarına değil ülkeye düşmanlık yapmaktalar. Savaşın bütün dünyayı etkilediği, petrol fiyatlarının arttığı dönemde ülkede yoksulluk varmış gibi operasyon çekenlere karşı bakanlık olarak net bir şekilde operasyon çekeceğimizi herkes bilsin.”
SIVIYA FİYATLARI ARTACAK MI?
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal girişiminin ardından ayçiçek yağı arzında yaşanan gelişmeler ve fiyatları tedirgin ederken, LMC International’dan korkutan bir tahmin geldi. Tarım emtiası konusunda uzmanlaşmış küresel danışmanlık şirketi LMC International’a göre Ukrayna’daki kriz çözülmedikçe yemeklik yağ fiyatları artmaya devam edecek.
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal girişiminde 12’inci güne girildi. İki ülke arasındaki kriz ekonomi başta olmak üzere pek çok alanı etkiledi. Ayçiçek yağı fiyatları da Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber uçtu.
Türkiye’nin ham ayçiçek yağı yüklü onlarca gemisinin geçişine izin verilmiyor. İç piyasada yüksekten satılan ayçiçek yağı fiyatları son gelen haberlerle daha da fırladı. Market rafları da dahil olmak üzere 1-1,5 aylık ayçiçek yağı stoğu kaldığı yönündeki haberler sonrası vatandaşlar marketlere akın ederek 5 lt ayçiçek yağı aldı. 15 günde satılan ayçiçek yağı saatler içerisinde tükendi. Raflara giden vatandaşlar 5 litre ayçiçek yağı bulamadı. Markasına ve marketine göre 5 lt ayçiçek yağı fiyatı 130 TL’yi geçti.
‘GERÇEK ZORLUK ÖNÜMÜZDEKİ 6 AY İÇİNDE’
Türkiye’de olduğu gibi küresel düzeyde de yemeklik yağ konusunda ciddi bir kriz yaşanıyor. LMC International Yönetim Kurulu Başkanı James Fry’a göre Ukrayna’daki kriz çözülmedikçe yemeklik yağ fiyatları önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edecek.
“Fiyatların yönünü aşağı çevirmeden önce daha da yükselmesi muhtemel” diyen Fry, “Petroldeki sıkılaşma ve ayçiçek yağı arzındaki oluşan kaybın yanında bu boşluğu dolduracak bir alternatifin yokluğu piyasanın bir iki ay önce kimsenin öngörmediği şekilde sıkılaşacağına işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bloomberg HT’nin haberine göre, sebze yağında yaşanacak gerçek zorluğun önümüzdeki 6 ay içinde yaşanacağını belirten Fry, kanola yağı üretiminin Kanada’da yaşanan sorunlar nedeniyle düştüğünü, soya yağında bir artış görülmediğini ve palm yağının ise düşük üretim sezonunda olduğuna dikkat çekerek Malezya’daki palm yağı üretiminin bu yıl içinde sadece yüzde 3-4 artabileceğini kaydetti.
Dünyanın en büyük üreticisi olan Endonezya’nın iç pazar talebi nedeniyle ihracatı kısıtladığı belirtilen açıklamada bu durumun ikinci en büyük üretici olan Malezya stoklarını da azaltacağına dikkat çekildi.
‘FİYATLARDA DÜŞÜŞ GÖRMEMİZ ZOR’
Fry, Endonezya üretimindeki artışın da Malezya’nın oranlarına yakın gerçekleşerek beklentilerin altına kalabileceğini söylerken palm yağı üretimindeki artışın küresel piyasalarda oluşan ayçiçek yağı açığını kapatmaya yetmeyeceğine vurgu yaptı.
Artan petrol fiyatlarının da sebze yağında yaşanan mükemmel fırtınaya destek verdiğini belirten tecrübeli analist, “Eğer Ukrayna’daki kriz çözülmezse, fiyatlardaki risk priminde düşüş görülmesi zor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.